Může se to stát v pražském metru?

25. 04. 2017 13:07:21
Čtrnáct mrtvých při výbuchu v Petrohradě, desítky zraněných, ochromená doprava. Loni útok na metro v Bruselu, před tím v Londýně, Tokiu, několikrát v Moskvě.. z hlediska teroristů je metro oblíbeným cílem.

Důvody jsou zřejmé: minimální riziko odhalení, protože cestující v městské hromadné dopravě není možné účinně lustrovat, přitom s relativně jednoduchými vstupy jsou zaručeny velmi vážné materiální i lidské škody, stejně jako mezinárodní publicita a silný psychologický dopad – ostatně kdo z nás se cítí bezpečně v úzkém temném tunelu mnoho metrů pod zemí?

Člověk si logicky pokládá otázku, zda se něco takového může stát i u nás. Jsou cestující pražského metra v bezpečí?

Můžeme se samozřejmě uklidňovat zprávami BIS, které každý rok opakují, že bezpečnostní složky nemají žádné informace o bezprostřední teroristické hrozbě mířící na Českou republiku. I tím, že u nás nemáme silné přistěhovalecké komunity ani konvertity, Češi sami jsou národ holubičí povahy a potenciální teroristé zde nemají podpůrnou síť, která by umožňovala přípravu významného teroristického činu.

Obávám se však, že hlavním důvodem, proč žádný teroristický útok v Česku doposud spáchán nebyl, není bdělost našich bezpečnostních složek nebo účinná preventivní opatření, ani skvělé rady generála Šándora vedení dopravního podniku. Velký teroristický útok v České republice by prostě byl, ehm, tak nějak pod úroveň. Proč plýtvat časem a energií na přípravu útoku v zemi, která nemá ani ustálený mezinárodní název?

Je to dobře, protože kdyby nedejbože k útoku v pražském metru došlo, následky by mohly být katastrofální. Kde a kdy se nějaký fanatik rozhodne odpálit dost dobře předvídat nelze. Na základě minulých útoků však lze identifikovat slabiny, které vedou ke zbytečným úmrtím v důsledku paniky a technických nedostatků metra. Tak například v Tokiu se několik pasažérů otrávilo výpary z vypuštěného plynu, protože v uzavřeném prostoru nebylo možné otevřít dveře ani okna soupravy. V Londýně po výbuchu jedné ze souprav uvnitř tunelu bylo zničeno osvětlení a lidé se v kouři, tmě a za sténání zraněných pokoušeli dostat ze souprav dveřmi po stranách vagónu, protože nevěděli, že evakuace probíhá prvním nebo posledním vagónem a že po stranách tunelu je uloženy kabely vysokého napětí, takže došlo k vážným zraněním po zásahu proudu.

Jak jsou tyto zkušenosti zohledněny u nás?

Minimálně. Zatímco cestující pražského metra na lince B mají možnost v případě nutnosti manuálně otevřít okna, resp. menší část v horní polovině, v soupravách na lince C okna otevřít a zajistit krizové odvětrání vůbec nelze.

I když jsou vozy metra vybaveny akustickým a optickým informačním systémem, jde pouze o jednostrannou komunikaci řidiče k cestujícím. Lidé tak nemají v mimořádné situaci žádnou možnost komunikovat s řidičem, příp. dispečerem nejbližší stanice, nahlásit mu rozsah škod v konkrétní soupravě nebo stav a počet zraněných. V kodaňském metru jsou tunely osvětlené – u nás teprve dopravní podnik jedná o pokrytí tunelů mobilním signálem, což byl další z kritických faktorů pro zásah záchranných složek po útoku na metro v Londýně.

Při výpadku osvětlení zabrání panice fotoluminiscenční označení uvnitř souprav – ani to u nás nemáme. Stejně tak instrukce pro evakuaci – vedení podniku spoléhá na to, že je cestujícím podá řidič nebo dispečer stanice, nepočítá však s tím, že řidič může být při výbuchu zabit (což se stalo v Londýně) a že bude poškozen přívod elektřiny, nemluvě o nutnosti vybavit soupravy prostředky první pomoci, které zvýší šanci na přežití pasažérů bezprostředně po incidentu před příjezdem záchranných složek.

Až uslyšíme, že metro i krizové složky jsou na případný zásah skvěle připraveny, protože jej roky pilně nacvičují, zeptejme se, na jaký typ útoku se vlastně připravují. Je šokující, že všechna cvičení v metru byla doposud vedena pro případ útoku sarinem, ke kterému v metru došlo pouze jednou, a to před 22 lety v Japonsku! Násobně vyšší je přitom pravděpodobnost, že by případný útok byl proveden improvizovanou výbušninou, což by z hlediska ničivého dopadu bylo mnohem závažnější a pro záchranu cestujících také mnohem náročnější.

Závěr nechť si čtenář udělá sám. Já, kdykoliv to jen jde, jezdím tramvají.

A také se modlím za to, abychom na mapě teroristů zůstali zcela bezvýznamnou a nezajímavou zemičkou.

Autor: Valérie Špátová | úterý 25.4.2017 13:07 | karma článku: 33.57 | přečteno: 2581x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.22 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.58 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2172
Hodná feministka, která věří v sílu přírody a humoru :o)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...