Příroda si s lidstvem poradí! Vážně?

16. 08. 2018 11:13:45
Vysychání vodních zdrojů, lokální války, migrace, to vše nás podvědomě vede k jednomu jedinému tématu: přelidnění. Začíná nás tady prostě být moc. Až příliš.

A s naskakujícími miliardami na počitadle obyvatel Země přibývá příznivců „přírodního řešení“ – přesvědčení, že se mocná Příroda v rámci samoregulačních mechanismů s lidstvem vypořádá.

Šíření smrtících virů, epidemie nemocí, hladomory, přírodní pohromy, to vše jsou nástroje, kterými by příroda mohla (a podle nich i měla) výrazně redukovat zástupce lidské rasy. Konec konců, názor to není nijak nový – už v 18. století jej zastával pastor Thomas Robert Malthus a s různými obměnami se v dějinách objevuje stále znovu a znovu. Lidé mají katastrofické scénáře rádi – alespoň teoreticky.

A právě v tom je ta potíž. Žádný ze zastánců přírodního řešení nejde příkladem. I ti, kteří horují pro to, abychom nechali Přírodu volně konat, v případě nemoci spěchají k lékaři a rádi využijí poznatků medicíny a moderní léčebné technologie. Těžko by někdo z nich nechat své dítě nebo vnouče trápit třeba při zápalu plic, jen ať si příroda s přemnoženými mláďaty poradí – jak jinak s oblibou a statečně píši v diskusích a na sociálních sítích. Nene, přírodní řešení se vždy týká těch DRUHÝCH, těch milionů nevzdělaných a líných divochů, kteří žijí někde strašlivě daleko a nemají žádné právo užívat výdobytků civilizace, které jsme my tvrdě vydřeli.

Jenomže tak to není.

Představa, že někde daleko žijí divoši, kteří se jen množí, leží pod stromem a čekají, až jim pošleme pomoc, je hodně daleko od pravdy. Šíří ji většinou ti, kteří v Africe nebo Asii nikdy nebyli a tyto oblasti znají jen z druhé či třetí ruky. Kdopak asi zasel, sklidil a zpracoval plodiny, které každodenně konzumujeme, jako je káva, čaj, kakao... jmenuji jen ty nejběžnější. A jak krušno by nám všem bylo, kdybychom se museli obejít bez surovin, které v těchto končinách „domorodci“ pěstují či těží: bavlna, drahé kovy, ropa, nerosty...

Lidský pokrok prostě nelze ohradit ploty nebo držet na jednom místě. Naštěstí. Znalosti se přelévají z území na území, napříč dějinami. Dodnes využíváme poznatky a dovednosti, které nám zanechaly dávné civilizace z Egypta, Persie, Indie, Číny... jen pár z oblastí, které dnes někteří považují za méně rozvinuté. Ostatně kdybychom my Češi měli využívat jen ty vynálezy, které vznikly na našem území, budeme sice sladit kostkovým cukrem a nosit kontaktní čočky, doma však svítíme obloukovými lampami a naši zemědělci se na polích stále lopotí s ruchadlem.

„Přírodní řešení“ má ještě jednu „mouchu“. Je založeno na předpokladu, že příčinou přelidnění je vysoká porodnost v některých oblastech světa. Ve skutečnosti však v posledních padesáti letech porodnost všude ve světě, včetně Subsaharské Afriky, KLESÁ. A poměrně výrazně.

Tak proč je nás proboha stále více? Součástí problému je každý z nás. Lidé se totiž dožívají stále vyššího věku, nikomu se – logicky – nechce umírat brzy, všichni se naopak snažíme žít co nejdéle. Názor, že je dobré nechat „mláďata“ v zemích třetího světa umírat, i když je možné je před nemocemi a podvýživou ochránit, je tak stejně nepřijatelný, jako by byl návrh na zastavení lékařské a sociální péče pro seniory – byť by obojí, ryze teoreticky, problém s přelidněním „řešilo“.

Představa (a snad i přání), že půlka lidstva vymře hladem a na epidemie, ale nás se to vůbec nijak nedotkne, je naivní. Malárie byla u nás vymýcena až po 2. světové válce. Ve středověku se dýmějový mor šířil celou Evropou – v době, kdy neexistovaly dálnice, eurovíkendy, low-cost letenky ani airbnb.

Nemoci nepotřebují pasy ani víza, aby se šířily. Dokud tedy kdekoliv na světě existují ostrůvky hladu, zoufalství a nemocí, jsme ohroženi všichni bez výjimky.

Ale zpět k Přírodě. Je mocná, moudrá a nemá vůbec žádné politické preference. Ani nalevo, ani napravo. Když se tak dívám na české statistiky, vlastně už koná. Směr, kterým se vydala, se ale skalním zastáncům přírodního „konečného řešení“ moc líbit nebude: více než čtvrtina českých párů nemůže počít přirozeným způsobem a musí spoléhat na umělé oplodnění nebo náhradní matky. Hmmm.

P.S. Člověk má nástroje, které mohou Přírodě pomoci přelidnění vyřešit. Poprvé v historii jsme schopni vyhladit lidstvo i vše živé. Ale stejně tak můžeme všechny války ukončit a zajistit vzdělání všem, kteří zatím do školy chodit nemůžou. To bude znamenat další snížení porodnosti, zvýšení kvalifikace, odstranění chudoby, konec migrace za lepším. Vždycky je víc možností na výběr :o))

Autor: Valérie Špátová | čtvrtek 16.8.2018 11:13 | karma článku: 24.06 | přečteno: 1257x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 8.21 | Přečteno: 95 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 234 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 137 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2172
Hodná feministka, která věří v sílu přírody a humoru :o)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...