A když vydržíte, uvidíte zlaté prasátko

3. 03. 2021 13:56:43
Zlaté prasátko je skvělá věc. Zvlášť když jeho zjevení, na rozdíl od našich vánočních tradic, není v čase přesně určeno. To se potom dá slibovat a žádat, abychom vydrželi, až do nekonečna.

Dívali jsme se na přeplněné nemocnice na severu Itálie a říkali si: no jasně, Italové! Žádný systém a nic moc zdravotnictví. Dívali jsme se pojízdné márnice v New Yorku a říkali si: no jasně, Amerika! Zdravotní pojištění si tam mohou dovolit jen bohatí. Dívali jsme se na Írán a Čínu a říkali si: no jasně, rozvojové země. Nevěřícně jsme sledovali Švédsko, které nic nezavřelo, a říkali si: takový hazard s lidskými životy! Pohoršovali jsme se nad tím, že upřednostnili byznys před ochranou občanů, a logicky jsme očekávali obrovský počet obětí. A ejhle! S naším skvělým zdravotnictvím, systematickým přístupem, světovými odborníky, zdravotním pojištěním pro každého a zákonnými opatřeními, že na ně nestačí ani celá abeceda, to jde od devíti k pěti.

V čem je tedy rozdíl? Zatímco ve všech vyspělých zemích se situace spíše zlepšuje nebo alespoň stabilizuje, čeští pacienti se už pro samotné přežití musí vozit do zahraničí. Smutné.

Opravdu jsou Češi národ bezohledných a zabedněných egoistů, tisíckrát horších než všechny jmenované populace? Nene, to jen vládní agitka se nám snaží namluvit, že jsme nejhorší lidé na světě. Myslím, že v průměru nejsme o nic více nedokonalí než populace všech srovnatelných národů okolo.

Nebude to spíš tím, že jinde nemají to předvolební PR divadlo, ve kterém je režisér současně hlavním hercem, scénáristou, korepetitorem i nápovědou?

V ČR na covid zemřelo o 8.059 lidí více než ve stejně početném Švédsku.

Z pódia nám stále slibují, ať vydržíme, protože konec bude grandiózní. Vydržte, spolu to divadlo zvládneme! Každé další dějství hry „Pandemie v Česku“ je však horší než to předchozí a ani občasné střídání ve vedlejších rolích moc nepomáhá.

Ač nejsme všichni divadelní fanoušci, v úvodu jsme věřili, že se herci rozjedou, že se do svých rolí pořádně položí a s novými zkušenostmi se budou jenom zlepšovat. V očekávání happyendu jsme jim drželi palce, mnozí dokonce pomáhali i s kostýmy, nosili svačiny, vybírali vstupné. Jenže diváci ubývají. Divák v páté řadě to vzdal už v polovině a raději odjel na hory. Paní v sedmnácté řadě také. A co na to režisér? Píchne prstem do prázdné řady, kterou osvětlovač poslušně nasvítil: vidíte? No vidíte, že to Jarda vzdal? Anežka taky. Jak potom máme slušně hrát, když to někteří nevydrží! To oni za všechno můžou. Byli jsme vítěznému konci tak blízko. Stačilo jen málo, malinko, a všechno dobře dopadlo. Mohli jsme to zvládnout. Ale co udělal Jarda? Nevydržel. Tak to vidíte!

Po roce je česká hra na boj s pandemií k neukoukání. V našem vládním tunelu není na konci světlo, jenom korupce, zmar a smrt.

Dvacet tisíc z nás za ten mizerný kus zaplatilo cenu nejvyšší. Aktuálně v Česku na covid zemřelo o 8.059 lidí VÍCE než v proklínaném Švédsku, které téměř žádná opatření nezavedlo. Školy, obchody, firmy a restaurace tam normálně fungují, nemusí se platit žádné kompenzace, nikdo stát a jeho občany nezadlužuje.

Než se do mne pustíte: respirátor nosím venku všude už od léta a lyžovat neumím. Jednou za měsíc chodím na testy, doposud vždy negativní. Chráním se, ne proto, že mi to někdo přikázal, já prostě covid nechci dostat.

A čekání na zlaté prasátko nevzdávám. Pevně doufám, věřím a počítám dny. Do 9. října je to ode dneška 219 dnů. Možná se žádný happyend konat nebude. Ale mohl by.

A naši znavení divadelníci by konečně mohli odjet někam hostovat :o)

Autor: Valérie Špátová | středa 3.3.2021 13:56 | karma článku: 23.70 | přečteno: 784x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.06 | Přečteno: 519 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1800 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 274 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 205 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2172
Hodná feministka, která věří v sílu přírody a humoru :o)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...